1,3 miljoen euro voor de restauratie van de kapel van het voormalige Ursulinenklooster in Hamont-Achel!

Op 5 april 2018, over deze onderwerpen: Toerisme
Kapel van het Urselinenklooster

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.372.479,51 euro toe voor de restauratie van de kapel van het voormalige Ursulinenklooster in Hamont-Achel.

“De neogotische kapel van het voormalig Ursulinenklooster van Hamont-Achel wordt gerestaureerd. Deze eerste restauratiefase betreft de buitenkant van de kapel. Het gebedshuis wordt ook herbestemd als ruimte voor culturele activiteiten, passend in het historisch kader”, aldus minister-president Geert Bourgeois.
 

De kloosterkapel is (kunst)historisch het belangrijkste gebouw van Hamont-Achel en heeft internationale betekenis. Daarom wordt de kapel geïntegreerd in het toeristisch en culturele circuit van de stad Hamont-Achel. De daken en gevels worden gerestaureerd net zoals de glas-in-loodramen. Ook het metselwerk, de natuursteen en het buitenschrijnwerk worden hersteld. In een volgende restauratiefase komt het interieur van de kapel aan bod.

Achtergrondinformatie

De kapel wordt sinds het vertrek van de zusters Ursulinen in 2012 niet meer gebruikt voor erediensten. Architect van de kapel was P.J. Cuypers die grote bekendheid verwierf met zijn ontwerpen voor enkel markante gebouwen in Amsterdam: het centraal station, het Rijksmuseum en de stadsuitbreiding.

Het Ursulinenklooster is ook bekend onder de naam ‘Stalleken van Bethlehem’. Het is opgericht in 1838 vanuit het Ursulinenklooster van Tildonk, en is het oudste klooster van Limburg. Verschillende scholen en internaten werden in de loop der jaren in het gebouw ondergebracht of bijgebouwd. Een grote brand in 1956 deed een groot deel van het klooster in de vlammen opgaan. De kapel bleef gespaard en is sinds 1997 beschermd als monument.

 

Foto en tekst © Agentschap onroerend erfgoed

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is