Bart De Wever verdedigt GAS-boetes: 'Indianenverhalen moeten stoppen'

Op 18 december 2013

In Antwerpen heeft een verstandelijk gehandicapte man (45) een GAS-boete van 50 euro gekregen omdat hij op straat ­enkele liedjes op zijn dwarsfluit had gespeeld. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil zich niet uitspreken over dit concrete dossier, maar is wel bezorgd over de afhandeling van GAS-pv's. 'Antwerpen mag niet evolueren naar een politiestaat', reageert hij in De Ochtend op Radio 1.

Het regent de laatste tijd berichten over absurde GAS-boetes. 'We zijn dan ook bezig aan een procesoptimalisatie, want onoordeelkundig gebruik kan het hele systeem doen instorten', zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever. 'Wat ook vergeten wordt, is dat de boetes ons dubbel zoveel kosten dan wat ze opbrengen', rechtvaardigt hij het systeem.

'Maatschappelijke functie'

De Wever vindt het jammer dat enkel GAS-dossiers die tot de verbeelding spreken de pers halen. 'En die absurde gevallen moeten eruit', stelt hij. Maar de GAS-boetes worden meestal gebruikt voor echte misdaden. In een grootstad gaat het er nu eenmaal anders aan toe dan op het platteland.' Volgens hem dienen de GAS-boetes vooral om bij te sturen en hebben ze een maatschappelijke functie.

In Knack hekelt premier Elio Di Rupo (PS) de GAS)Boetes. 'Helaas hebben een paar steden en gemeenten de GAS-wet feitelijk misbruikt om jongeren te beteugelen die eigenlijk niets verkeerd deden', zegt de premier.

Maar De Wever voelt zich niet aangesproken. 'Al ben ik wel bezorgd, ik ben het met de premier eens dat de willekeur eruit moet. Al moeten tegelijkertijd de indianenverhalen die in de media verschijnen, stoppen.' Volgens De Wever zijn deze verhalen nefast voor het in stand houden van het GAS-systeem. 'Zolang de media enkel berichten over de opmerkelijke gevallen, is het systeem van de GAS-overtredingen niet houdbaar en stort het in.'

'Kliklijn' voor nieuwjaarsfooi

Eerder raakte bekend dat in Antwerpen vuilnismannen en -vrouwen niet langer mogen aanbellen bij inwoners voor nieuwjaarsfooien, doen ze dat wel kunnen ze een sanctie ontvangen. De Antwerpse ombudsvrouw Karla Blomme riep Antwerpenaren op om het haar te melden als mensen van de dienst Stadsreiniging voor de deur staan om nieuwjaarsgeld te vragen.

Wij laten geen diarree van regelgeving los op de burger, wel handhaving

Bart De Wever (N-VA)

 

'Dit heeft niets met GAS-boetes te maken', reageert Bart De Wever. Het gaat hier om een praktijk die al jaren onwettig is, maar die oogluikend werd toegelaten. Het is dus geen nieuwe regel', benadrukt De Wever.

'Wij laten geen diarree van regelgeving los op de burger, wel handhaving. Je mag mensen nu eenmaal niet aanklampen voor een fooi.'

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is