U bent hier
Democratie in Hamont-Achel
In de preambule van de CD&V lezen we het volgende: ‘Voor ons telt elke mens. Elke mens is uniek en levert een eigen, onvervangbare bijdrage aan de samenleving. Iedere persoon heeft eigen talenten en eigen beperktheden. Elke mens verdient fundamenteel respect. Het is onze opdracht de menselijke waardigheid te beschermen waar nodig en te versterken waar mogelijk. Elke mens is verbonden. Mensen worden pas zichzelf in relatie met anderen. Alleen als mensen zich met elkaar verbinden, kan een samenleving vooruitgaan. Het is onze opdracht om die verbondenheid, die gestalte krijgt in engagement en dialoog, te stimuleren en te ondersteunen.’ Er wordt verteld dat de CD&V rekening houdt met elke mens, bovendien doet de partijnaam vermoeden dat de partij de democratische waarden hoog in het vaandel dragen.
Die andere meerderheidspartij, Balans, schreeuwde jarenlang van de daken dat ze een democratisch beleid willen, waarin ook naar de oppositie geluisterd wordt.
Het eerste halfjaar van deze legislatuur zit erop, en we merken dat er nog niet veel sprake is van de constructieve samenwerking, die beloofd werd aan de oppositie.
Autonoom Gemeentebedrijf (AGB)
Een Autonoom Gemeentebedrijf is een dienst, met eigen rechtspersoon, die opgericht wordt door een gemeente en die belast wordt met welbepaalde taken van gemeentelijk belang. Een AGB wordt opgericht omdat beslissingen er sneller kunnen genomen worden dan in de gemeenteraad. Daarnaast brengt een AGB ook financiële voordelen. Het AGB kan in vele gevallen beschouwd worden als een BTW-plichtige, waardoor ze in de gevallen de betaalde BTW terug kan aftrekken. Dit kan voor grote besparingen zorgen bij grote renovaties en investeringen. Bovendien bied het AGB de mogelijkheid om externe partners, geïnteresseerden en experten op te nemen in bestuursorganen. We kunnen dus wel stellen dat het AGB, zeker in Hamont-Achel, vrij veel bevoegdheden heeft, daarom is het voor ons ook belangrijk dat binnen het AGB het volk evenredig vertegenwoordigd is in het bestuur van het AGB. In werkelijkheid is dit zeker niet het geval…
Op de gemeenteraad van 24 juni werd de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf samengesteld. Meermaals werd door de oppositie de vraag gesteld om een evenredige vertegenwoordiging te voorzien in het AGB, helaas werd deze vraag in de wind geslagen en hadden de meerderheidspartijen geen oor naar het verhaal van de oppositie. De Raad van Bestuur bestaat uit elf personen, elke fractie heeft het recht om één iemand af te vaardigen (voor N-VA Hamont-Achel werd dit Jos Huibers). De overige zeven postjes werden verdeeld onder ‘personen uit het werkveld’. Blijkbaar wordt er op dit veld vooral gewerkt door de meerderheidspartijen. CD&V plaats zo nog eens zes man in het AGB, Balans krijgt nog één postje. Als we even lezen op de website van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur zien we dat één van de redenen voor de oprichting van een AGB is dat men zo experten op te nemen in de bestuursorganen, dit komt overeen met de statuten van het AGB Hamont-Achel waarin staat dat er zeven personen uit het werkveld inzetten. Het is echter de meerderheid -en de meerderheid alleen- die bepaalt welke personen dit zijn. De vermelding dat de aanvulling gebeurd door mensen uit het werkveld blijft dus eigenlijk dode letter, de aangestelden zijn echter gewoon vertegenwoordigers van de politieke meerderheidspartijen.
Het idee van democratie in Hamont-Achel
Bij het samenstellen van het AGB ontstond er een heftige discussie tussen de meerderheid en de oppositie. Het spreekt voor zich dat de oppositie zich niet kan vinden bij de situatie waarin we nu beland zijn. De wanverhouding in het AGB, waarbij de meerderheid dus negen postjes pakt en de oppositie maar de wettelijke twee postjes krijgt, is geen democratische verhouding. Er werd dan ook gevraagd aan burgemeester Theo Schuurmans of hij deze situatie wel democratisch vindt, hij is immers lid van de Christen Democraten. Hierop antwoordde hij dat als de meerderheid dit beslist, het democratisch is. Is dit wel zo? En is dit in overeenstemming met de partijstatuten van de CD&V?
De opvatting van de burgemeester dat als de meerderheid van de gemeenteraad beslist, het democratisch is, lijkt ons in eerste instantie correct. Het is echter de meerderheid van de gemeenteraad die zich akkoord heeft verklaard, niet de meerderheid van het volk. Laat dit nu net het principe van een democratie zijn. In feite heeft echter de meerderheid van de bevolking niet ingestemd met de samenstelling van het AGB. Dit is een gevolg van het complexe systeem d’hondt, waardoor het mogelijk is dat de vertegenwoordigers van minder dan 50% van de bevolking,een meerderheid kunnen halen in de gemeenteraad. Dit is ook in onze gemeente het geval. De meerderheidscoalitie vertegenwoordigt echter maar 47,68% van de bevolking, de oppositie vertegenwoordigd 46,72% van de bevolking. De opvatting van de burgemeester lijkt ons dus niet juist, in het geval van Hamont-Achel is iets niet louter democratisch doordat de meerderheid beslist. Alvorens iets democratisch is moet er ook gekeken worden naar de bevolking die vertegenwoordigd wordt door de oppositie.
De wanverhoudingen in het AGB, waarbij 47,68% van de bevolking vertegenwoordigd wordt door 82% van de bestuursleden en waarbij 46,72% van de bevolking slecht vertegenwoordigd wordt door 18%, lijkt ons niet democratisch. In een democratie lijkt het ons immers essentieel dat elke groep van de bevolking, ongeacht of zij stemden op de meerderheid of op de oppositie, het recht hebben op een evenredige vertegenwoordiging. Zoals we in de inleiding al aanhaalden staat het in de statuten van de CD&V geschreven dat voor hun elke mens telt en dat elke mens respect verdient. Als elke mens telt, moet elke mens ook vertegenwoordigd worden!
De fractieleider van Balans, Jean Pellens, reageerde echter nog vreemder. Hij gaf aan dat hij 30 jaar heeft moeten toezien op de niet-democratische handelingen van de CD&V. Dit lijdend toezien lijkt nu ineens een rechtvaardigheidsgrond om dezelfde weg op te gaan als de Christen Democraten. Is het echter niet dat Balans -zeker hun fractieleider- zich in het verleden fel gekant heeft tegen dit niet-democratisch gedachtegoed. Nu ze zelf in de meerderheid zitten doen ze vrolijk mee met het postjes pakken.
Oppositiepartij PRO had, naar ons inziens, echter een beter voorstel. De wet voorziet immers in een mogelijkheid om de Raad van Bestuur van het AGB in de handen te leggen van de gemeenteraad. Dit heeft verschillende voordelen: zo ontstaat er een evenredige vertegenwoordiging en worden de zitpenningen die nu aan de Raad van Bestuur worden toegekend uitgespaard. Is het de bedoeling van de meerderheid om af te stappen van de evenredige vertegenwoordigingen? Moesten sommigen niet-verkozenen nog opgevangen worden door ze een functie met zitpenningen toe te wijzen?
Hamont-Centrum van overmorgen
Het stelt ons tevreden dat het stadsbestuur denkt aan de toekomst. Het is verstandig om te denken aan de toekomst van onze stad en niet enkel in het heden te denken. Daarom werd het project ‘Hamont-Centrum van overmorgen’ voorgesteld, waarin een concept werd uitgewerkt voor de toekomst van Hamont-Centrum.
Het stelt ons echter minder tevreden dat de oppositiepartijen niet op de hoogte waren van de ontwikkeling van het concept. We beseffen dat de uitwerking van het concept gebeurd door experts, zoals ambtenaren en studieburelen. Toch vinden we het jammer dat de oppositie geen inzage had in de ontwikkelingen en ook geen opmerkingen kon maken. We vinden dat het dan ook van weinig respect getuigt dat we pas op de hoogte gesteld werden met de informatiebrochure die de stad uitgaf, verder werden we van geen enkele extra informatie voorzien.
Daarbij rijst de verontwaardiging echter als het project voorgesteld wordt alsof er ruim samengewerkt is met de inwoners van de stad bij de uitwerking van het project. Blijkbaar hoort de oppositie hier niet bij…
Kermis in Hamont-Achel
Veel mensen klagen erover, de laatste jaren zijn de kermissen in onze stad er sterk op achteruit gegaan. Er valt weinig te beleven op de kermis, buiten de attracties die dan nog erg duur zijn. De meerderheid volgde ons verhaal tot hiertoe. N-VA Hamont-Achel wil de kermistraditie terug uitbouwen tot een volksgebeuren. Voor ons is het dan ook belangrijk dat er mooie betaalbare attracties zijn, maar dat er ook een ruim randgebeuren is (zoals dit reeds het geval is op ’t Lo). Hiervoor willen we een samenwerking tussen de standhouders, de horeca, vrijwilligers en de stad. Om dit te bereiken diende de N-VA-fractie een voorstel in ter oprichting van een werkgroep, deze werkgroep zou bestaan uit medewerkers van de stad en vrijwilligers. Deze werkgroep zou de taak hebben om te onderzoeken hoe we de kermissen nieuw leven in kunnen blazen.
De meerderheid keurde dit voorstel af, met argumenten die volgens ons dit afkeuren niet kunnen verantwoorden. Volgens Theo Schuurmans ziet het schepencollege geen meerwaarde in deze werkgroep. De stad komt eind dit jaar immers al samen met de standhouders om de situatie te bekijken. De gesprekken werden aangevraagd door de uitbaters van de attracties om de standgelden te herzien. Dit lijkt ons echter geen oplossing voor het probleem. Het standgeld is, i.t.t. wat soms beweerd word, niet te hoog. Voor heel Hamont-Achel betalen alle standhouders samen slechts ????euro, een verlaging hiervan zal dus niet snel tot een oplossing leiden.
De meerderheid ziet het kermisgebeuren blijkbaar slechts als een paar attracties. De N-VA ziet het echter ruimer, het kermisgebeuren is voor ons veel meer als de attracties. De afkeuring van dit voorstel is volgens ons een gemiste kans, ten nadele van de bevolking en de horeca.
Dat de meerderheid liever instemt met de verdere achteruitgang van het kermisgebeuren, dan toe te geven dat ook de oppositie met goede ideeën op de proppen kan komen, is opmerkelijk als we in beschouwing nemen dat kermissen oorspronkelijk een christelijk gebeuren waren. De oorsprong van de kermissen ligt immers bij de jaarmarkten die georganiseerd werden om de wijdingsdag van de plaatselijke kerk te vieren.
Besluit
Beide meerderheidspartijen, CD&V en Balans, dragen de principes van een democratie hoog in het vaandel. CD&V heeft zelfs statutair bepaalt dat elke mens telt en dat iedereen respect verdient. Begin dit jaar werd nog verklaard dat de meerderheid een constructieve samenwerking wenste met de oppositie.
De werkelijkheid blijkt echter anders te zijn. Het is moeilijk om in deze vorm van besturen een democratie te zien. We stellen dus dat niet alles in onze stad even democratisch gebeurt als dat het zou moeten. Meermaals hebben de oppositiepartijen de hand uitgestoken naar de meerderheid en bewezen dat ze met de beste bedoelingen mee onze stad willen uitbouwen. De oppositie werd echter met een kluitje het riet in gestuurd.
De beloofde constructieve samenwerking tussen de meerderheid en de oppositie is nu al veranderd in een constructieve samenwerking van de meerderheidspartijen t.o.v. de oppositiepartijen. Jammer.