Klacht tegen schepen Nijs omwille van belangenvermenging!

Op 3 april 2018, over deze onderwerpen: Belangenvermenging, Democratie
Belangenvermenging schepen Ria Nijs
Oppositiepartijen N-VA en PRO Hamont-Achel dienen klacht in bij Gouverneur Reynders tegen schepen Ria Nijs en de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen. De betrokken schepen heeft zich volgens de partijen schuldig gemaakt aan belangenvermenging bij de verdeling en toekenning van vrijgekomen landbouwgronden in eigendom van de stad Hamont-Achel.
 

Door stopzetting van een landbouwbedrijf kwam er 8,6 ha landbouwgrond vrij die de vorige eigenaar in pacht had. De gronden moesten toegekend worden aan kandidaat-land- en tuinbouwers door een afsprakenregeling. Hierbij zijn ernstige fouten gemaakt.

Bij de kandidaten zat ook Mark Munters, echtgenoot van schepen Ria Nijs. Voor het verkrijgen van een pachtovereenkomst beroept hij zich op de onteigening van zijn tuinbouwbedrijf (het gaat hier om slechts enkele aren grond voor de aanleg voor een fietspad Hamonterweg waarvoor hij een vergoeding van € 27.200 mocht ontvangen).  Het Schepencollege kent hem hiervoor 2.6 ha toe wat proportioneel erg veel is. Drie andere landbouwers krijgen elk ‘slechts’ 2 ha. Heeft de betrokken schepen het College onder druk gezet om het grootste stuk grond aan haar man toe te wijzen?

Het is trouwens erg onwaarschijnlijk dat een aardbeienkweker op die hoeveelheid grond in een buitengebied aardbeien gaat kweken. Vast staat dat zij artikel 27 van het gemeentedecreet naast zich heeft neergelegd, het is nl. verboden voor de stad om een overeenkomst te sluiten met een gemeenteraadslid of zijn verwanten. Mevr. Nijs maakt zich schuldig aan belangenvermenging door het onrechtstreeks afsluiten van een overeenkomst tussen de stad en haar man. Op grond van deze overtreding moet de Gouverneur het besluit van het schepencollege schorsen en dient de procedure opnieuw te gebeuren maar dan zonder de schepen of haar man.

De deontologie van het politieke ambt van schepen kan hier ernstig in vraag worden gesteld.

Het is niet de eerste keer dat de gouverneur moet ingrijpen bij het stadsbestuur van Hamont-Achel. In juni 2017 schorste gouverneur Reynders al eens een gemeenteraadsbesluit n.a.v. het vermoeden van belangenvermenging van burgemeester Schuurmans. Die wou een grondruil doorvoeren waar zijn echtgenote indirect voordeel bij zou hebben.

Blijkbaar is men nog niet geleerd en blijft men volharden. De oppositie zal het niet nalaten telkens weer klacht in te dienen bij onregelmatigheden. Dit soort praktijken moet stoppen!

 

N-VA & PRO Hamont-Achel

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is