N-VA en PRO Hamont-Achel stellen het nieuwe college van burgemeester en schepenen voor

Op 23 november 2018, over deze onderwerpen: Democratie, Verkiezingen 2018
Nieuw college van burgemeester en schepenen

Vrijdagavond 23 november stelde de nieuwe coalitie PRO Hamont-Achel en N-VA Hamont-Achel onder grote belangstelling het nieuwe schepencollege en haar bevoegdheden voor in het Michielshof te Achel. Zoals reeds bekend levert PRO Hamont-Achel met Rik Rijcken de nieuwe burgemeester. Partijgenoten Jacky Umans, Bèr van de Schans, Jef Plas en Marie-José Cuyvers worden schepen. N-VA krijgt met Roger Mertens de eerste schepen in het toekomstige college. Na 2 jaar neemt Joren Mertens (N-VA) de bevoegdheden van Jef Plas over en na 3.5 jaar neemt Koen Boonen de bevoegdheden van Bèr van de Schans over.

Men is zeker niet over een nacht ijs gegaan, zegt Rik Rijcken. “We hebben rekening gehouden met de clusters binnen de administratieve afdelingen en hun respectievelijke afdelingshoofden. Dat maakt dat deze personen nauw kunnen samenwerken met maximaal twee schepenen i.p.v. meerdere zoals nu het geval is. Dit komt de samenwerking administratie-politiek zeker ten goede. Daarnaast hebben we de bevoegdheden gekozen naar de ervaring en de interessesfeer van de toekomstige schepenen wat de werking alleen maar ten goede kan komen”.

Het nieuwe college heeft een beleidsvisie voor de periode 2019-2024. Zoals bekend is inspraak en informatie essentieel voor PRO Hamont-Achel & N-VA. Ze zeggen dan ook eerst te gaan luisteren naar de mensen en daar waar nodig de beleidsvisie aan te passen. Afhankelijk van de financiële situatie zal men het volledige of slechts een gedeelte van hun beleidsvisie kunnen uitvoeren. Met een open blik willen ze Hamont-Achel op een evenwichtige en financieel gezonde basis verder uitbouwen. Samen veilig, mooi, gezond en aangenaam kunnen wonen, werken, investeren, ontspannen en vertoeven. De nieuwe coalitie zal in alles wat ze doen streven naar kwaliteit, openheid en efficiëntie.

Rik Rijcken (PRO)
Burgemeester
Bevoegd voor: Handhaving, Veiligheid, Politie en brandweer, Intergemeentelijke- en grensoverschrijdende samenwerkingen. Toekomstvisie ontwikkeling op Hamont-Achel.

Roger Mertens (N-VA)
1ste Schepen
Bevoegd voor: Financiën, Aankoop, Kerkfabrieken, Relatie parochiale centra, Toerisme en Sociale veiligheid (BIN werking, drugsproblematiek, inbraakpreventie, …)

Jacky Umans (PRO)
2de Schepen
Bevoegd voor: Ruimtelijke ordening, Grondzaken, Lokale Economie, Industrie, handel en diensten, Horeca, markten & kermissen, Personeel en organisatie, Personeelsbeheer en personeelsbeleid (Preventie en veiligheid), Secretariaat en onthaal, Burgerlijke stand, kerkhoven, Beleidscel – kwaliteitsbeleid, Informatie en communicatie Technologieën (ICT), Digitalisering en Communicatie en inspraak

Jef Plas (PRO)
3de Schepen
Bevoegd voor: Cultuur, bibliotheken en kunstonderwijs, Sport, Verenigingen, Erfgoed en monumenten, Dierenwelzijn en Juridische zaken.
Na 2 jaar wordt schepen Jef Plas (PRO) vervangen door Joren Mertens (N-VA).

Bèr van de Schans (PRO)
4de Schepen
Bevoegd voor: Openbare werken en openbaar groen 
Nutsvoorzieningen en Rioleringen, Waterlopen, Eigen patrimonium beheer, Landbouw, Bosbeheer, Wegen en mobiliteit, Wonen en huisvesting, Milieu en duurzaamheid, Jeugd en Jeugdwelzijn.
Na 3.5 jaar neemt Koen Boonen (PRO) het mandaat van schepen Bèr van de Schans over.

Marie-José Cuyvers (PRO)
5de Schepen – Voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst
Bevoegd voor: Kinderopvang (HvhK) en IBO, Bijzonder comité sociale dienst, Sociale economie en Wijk-Werken, Dienstencentrum De Kring, Gezin, Senioren, Welzijn, Onderwijs, Ontwikkelingssamenwerking en Integratie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is