U bent hier
Gouverneur Reynders schorst gemeenteraadsbesluit omwille van (minstens een schijn van) belangenvermenging burgemeester Schuurmans
Wie de laatste maanden de pers heeft gevolgd kon er niet om heen, het dossier omtrent de grondruil tussen de stad en de consoorten l’Escaille is een veelbesproken dossier. Maar wat was er precies aan de hand?
Toen VanReusel Snacks mocht uitbreiden, was het nodig om de bestemming van enkele gronden te wijzigen. Op die manier werden enkele percelen grond van de consoorten l’Escaille minder waardevol, dit is wat men noemt planschade. De stad is wettelijk verplicht om deze schade te vergoeden, tot dusver geen probleem.
Het probleem ontstond pas toen bleek dat het schepencollege voorstelde om een dading te sluiten met de consoorten l’Escaille, deze dading betrof de ruil van een aantal gronden. Zo zou onder meer het ‘herboretum’ aan de Walvissers naar de consoorten l’Escaille gaan. Het probleem bevond zich echter vooral bij het geven van een stuk grond gelegen in de Erkstraat. Niet alleen was het merkwaardig dat het schepencollege nooit onderhandeld heeft over het bedrag van de planschade, maar ook is het merkwaardig dat net dit stuk grond gelegen in de Erkstraat werd opgenomen in de dading.
Wie het perceel bestudeerd, samen met de aanliggende percelen, ziet al snel dat dit de ideale plaats is om groot aantal nieuwe bouwgronden te ontwikkelen. Op de kaart kan men zien dat het stuk grond van de stad geflankeerd wordt door twee andere grote lappen grond. Deze grond is eigendom van de vrouw van de burgemeester. Opmerkelijk is dat één van de percelen gekocht is door de vrouw van de burgemeester net toen de stad interesse had om de gronden te kopen. Zeker als we in beschouwing nemen wie op dat moment schepen van grondzaken was… Juist, Theo Schuurmans!
Het is duidelijk dat de ontwikkeling van de gronden van de vrouw van de burgmeester zeer moeilijk zou zijn zonder het stukje grond dat van de gemeente is, niet alleen omdat het verbonden is door de grond van de stad, maar ook omdat het alleen via de gronden van de stad verbonden is met een straat. Het mag duidelijk zijn dat het moeilijk zou zijn voor onze burgemeester en zijn vrouw om dit stuk grond samen met de stad te ontwikkelen, zeker gezien het deontologische bezwaar van belangenvermenging. Het was voor hen dus belangrijk dat deze grond van eigenaar zou veranderen.
Toen dit punt op de gemeenteraad behandelt werd, vroegen N-VA en PRO Hamont-Achel dan ook aan burgemeester -en tevens voorzitter van de gemeenteraad- Theo Schuurmans om de gemeenteraad te verlaten. Dit moet immers van het gemeentedecreet, omdat er een mogelijk belang is in hoofde van de burgemeester. Hij bleef echter volhouden dat hij geen belang had, mede omdat zijn vrouw en hij getrouwd zijn met scheiding van goederen, en bleef dan ook zitten. Op die manier kon hij zijn beslissende stem toch gebruiken.
De oppositie liet het hier echter niet bij, niemand staat boven de wet! N-VA en PRO Hamont-Achel besloten dan ook samen om een klacht in te dienen bij de gouverneur, en met succes! De gouverneur schorste de beslissing van de gemeenteraad met de volgende verantwoording: “Wegens de ligging van de percelen die (volledig of gedeeltelijk) toebehoren aan de echtgenote van de burgemeester in de nabijheid van de te ruilen gronden en het recht van uitweg, kan er voor de echtgenote van de burgemeester daardoor minstens de schijn ontstaan dat ze daarbij een belang kan hebben. Omdat de echtgenote van de burgemeester zich in die situatie bevindt, is dat ook zo voor de burgemeester.”
Hiermee is gerechtigheid geschied. Burgemeester Schuurmans, samen met de voltallige steun van CD&V en Balans, staan niet boven de wet! (Deze laatste zin eventueel in een apart kadertje?)
Theo Schuurmans kreeg in de krant uitgebreid de kans om te reageren op een gezamenlijk persartikel van de oppositie. Hij gaf aan dat er slecht een schijn van partijdigheid was en niet van belangenvermenging. Wie de verantwoording van de gouverneur leest, zal zien dat het wel degelijk over een belang gaat. De burgemeester dreigde zelfs met een klacht tegen de oppositie wegens laster en eerroof, zelfs nadat de gouverneur de oppositie in het gelijk gesteld heeft.
Op de gemeenteraad van juni werd dit punt terug behandeld. Het kwam aan de gemeenteraad toe om dit punt in te trekken. Opnieuw werd gevraagd aan de burgemeester om de zaal te verlaten. Hij zei dat hier geen grond voor was, maar omdat zijn stem ditmaal niet beslissend zou zijn, verliet hij toch maar de raadszaal. Dit gaf de oppositie voor een keer de mogelijkheid om de andere leden van de meerderheid te vragen wat zei van het dossier vonden. Enkele schepenen van de CD&V gaven aan dat de gouverneur niet gezegd had dat ze iets fout gedaan hadden. Nochtans is het gemeentedecreet erg duidelijk, en is dit decreet geschonden. Er was dus wel degelijk sprake van het overtreden van een wet. Die andere meerderheidspartij, Balans, verweerde zich door te zeggen dat ze zich konden vinden in de argumenten van de burgemeester, waardoor er geen (schijn van) belangenvermenging zou zijn. Het gemeenteraadspunt werd ingetrokken, er wordt besloten om de consoorten de l’Escaille financieel te vergoeden.
N-VA Hamont-Achel kan niet begrijpen dat de gemeenteraadsleden van zowel CD&V als Balans hun leider zover gevolgd zijn in dit verhaal, zeker omdat het duidelijk is dat hij in dit dossier persoonlijk veel kan winnen. We vinden dit een spijtige zaak!